Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Julkaistu 31.3.2009

Ajatuksia netin elitistymisestä

Paint Heavenin etusivulla viitattiin epämääräisesti sivuston olemassaolon syyksi vastalause netin elitistämispyrkimyksiä vastaan. Katsonpa nyt asiakseni hieman tarkentaa, mitä ajan tällä takaa. Tämä ajatus tuli ihan siltä pohjalta, kun olen useaan otteeseen vanhempien taitavaksi kehittyneiden koirasarjapiirtäjien kirjoituksia lukiessani harmistunut aikalailla tavasta, jolla nuoriin asiasta vastikää innostuneisiin sarjakuvapiirtäjiin suhtaudutaan. Ohjeet hyvän sarjakuvan tekemiseksi eivät ole tietty ikinä pahasta, mutta jokin vanhojen sarjisgurujen äänensävyssä ei miellytä. "Jos teet sarjista nettiin, älä tee sitä tai jos teet, älä mieluummin julkaise koko sarjista..." Kenelläkään ei ole oikeastaan oikeutta määräillä ketään ja niin kauan kuin ei riko toisten tekijänoikeuksia omiin töihinsä, voi nettiin tehdä juuri niin scheißea sarjakuvaa kuin itse vaan suinkin lystää ja kehtaa. Sellaiselle ei tietty sitten pidä odottaa suurta ihailijakuntaakaan, mutta jos omaksi ilokseen piirtelee, niin mitä se nyt ketään nyrppii?

Itse olen alkanut suhtautua kökkösarjiksiin ja youtuben paintilla piirrettyihin koirasarjoihin uudella tavalla. Kaikkein parhaatkin meistä ovat joskus aloittaneet pohjalta ja olleet todella surkeita piirtäjiä, kunnes ovat siitä harjoituksen myötä kehittyneet. Joku vanhemman kastin koirapiirtäjistä totesi taannoin, ettei heidän nuoruudessaan ollut mahdollisuutta julkaista sen ajan kökköjä piirroksia ja vaikka olisi ollutkin, ei olisi kuulemma tullut mieleenkään... No voi, voi - ajat muuttuvat! Miksi nykypäivän nuorilta koirasarjojen maailmaan tiensä löytäviltä lapsosilta pitäisi evätä oikeus aloittaa ekoja koirasarjojaan nettiin? Totta on, että useimmat niistä eivät jatku alkua pidemmälle ja ne ovat alussa tasoltaan niin heikkolaatuisia, ettei niitä pahemmin tee mieli lukea. Mitä sitten?

Uuden näkökulmani mukaan juuri sarjoja tehdessä joukosta karsiutuvat aina ajan kanssa pois ne, joiden mielenkiinto lopahtaa ja ne, joilla on innostusta, kehittyvät ajan kanssa aina vain paremmiksi. Oman käsitykseni mukaan laaja ja salliva luovuuden ilmapiiri koiratarinoiden ystävien maailmassa antaa paremman pohjan sille, että myös todellisia koirasarjamaailman helmiä pääsee syntymään; ei tähtiä ilman tähtipölyä. Ja koirasarjojen ystävänä ylipäätään minua itseäni ainakin miellyttää se, että netissä on paljon erilaisia koirasarjasivuja. Toki peruskliseet nuoresta sankariuroksesta, pelastettavasta ihastuksesta ja ilkeästä roistosta elävät vahvasti näiden keskuudessa, mutta antaa elää. Halutessaanhan tekijä voi aina tämän tiedostettuaan erottua joukosta ja repäistä oman sarjansa irti kliseistä - vaan mistäs erotut, ellei niitä kliseisiäkään sarjoja ole olemassa?

Haluan siis sanoa, että sallimalla avoimesti kaikkien yrittää tehdä koirasarjoja luomme paremman kehittymisympäristön entistä paremmille sarjoille. Suomessa on hyvin paljon koirasarjoista pitäviä nuoria, joten laajasta sarjissivustosta ei ole mitään haittaa. Ja silloin, kun koirasarjat alkavat kyllästyttää, muitakin aihepiirejä on netissä tarjolla pilvin pimein. Henkilökohtaisesti en kuitenkaan osaa kovin äkkiä koiriin kyllästyä (ne kun tuppaavat olemaan minulle jonkin sortin pakkomielle) ja koen toisinaan antoisaksi myös nuorempien piirtäjien tekemän tuotannon lukemisen. Sellainen sitten taas inspiroi itseänikin jatkamaan omien projektien parissa ja panostamaan niihin entistä enemmän. Koirasarjojen maailma on niin mukaansatempaava ja toisten innolla väsäämiä teoksia katsellessa ja lukiessa pääsee myös hyvin käsiksi siihen tunnelmaan, ettei ole yksin tämän innon kanssa, vaan on myös muita koirasarjoista pitäviä. Se sitten kannustaa kaksinverroin myös omaan koiratarinaan panostamiseen.

Tästä päästään takaisin siihen, miksi minä, parikymppinen koiratarinapuolen jokapaikan sähläri - jolla ei ole mitään sen kummoisempia aikaansaannoksia itselläänkään kuin joku räkäinen Pinkkis - perustin tällaiset paintpiirrossivut. Eräs asia, josta moni vähänkin katu-uskottavampi sarjakuvataiteilija on mielellään nuoria aloittelijoita kritisoinut, on paintin käyttö. Sen lisäksi, että yhden sarjakuvasivukokeilun vuoksi skannerin ostamisen edellyttäminen yhdeksänvuotiaalta alkaa olla jo vähän naurettavaa, minua kyrsii kovasti Paint-ohjelman mollaaminen. Siinä ei ole brusheja, layereita ja muita hienouksia, mutta ei todellakaan ole ohjelman vika, jollei jälki ole hienoa. Kyllä se on ihan käyttäjästä kiinni. Omakaan jälkeni ei vielä tämän kirjoittamisen hetkellä ole mitään silmiä hivelevää, mutta kuitenkin enimmäkseen tasokkaampaa kuin ne paljonmollatut paintilla piirretyt aloittelijasarjikset. Itse olen vastikää "löytänyt" tietokonehiirellä piirtämisen ilot ja kehittelen tuota taitoa pikku hiljaa. Omassa käytössäni on toki skanneri ja käsin tekemiäni piirroksia on näytillä runsaasti muualla netissä. (Mene ja tiedä niidenkään "ammattimaisuudesta", mutta on kuitenkin..) Suunnitelmissani on myös piirtopöydän hankinta. Tällä hetkellä ainoat tämän sivun työvälineet ovat kuitenkin samat kuin aloittelevalla koirasarjan tekijällä: paint, suntuubi ja tietokonehiiri. Kokemusta, taitoa ja teknistä tietoa löytyy tosin jo kahdeksan vuoden ajalta, mitä olen netissä itse sählännyt. Tarkoitukseni onkin tämän projektin osalta näyttää, ettei näissä paljon mollatuissa piirtovälineissä ole mitään sen suurempaa vikaa, ja sitä kautta luoda avoimempaa ilmapiiriä aloittelevan ja kokeneen koirasarjayhteisön välille.

©2019 Paint Heaven - suntuubi.com